NOS WielrennenAangepast

Uran wint rit, Gesink verliest tijd

Rigoberto Uran heeft in de Giro de eerste echte bergetappe gewonnen.

De Colombiaan van Sky kwam in de tiende rit over 167 kilometer van Cordenons naar Altopiano del Montasio alleen aan.

Vincenzo Nibali, de man in het roze, ging als derde over de meet, met vlak achter hem Cadel Evans. Bradley Wiggins verloor 0.37 op de Italiaan en Robert Gesink, die zakte naar de vijfde plaats in het klassement, moest 0.47 toegeven.

Wilco Kelderman had niet zijn beste dag. De Blanco-renner kwam vele minuten na de winnaar over de streep en moest de witte trui afgeven aan Rafal Majka. De Pool eindigde als zesde in de etappe.

Eerste aanval Uran direct raak

Een vluchtgroep van oorspronkelijk veertien man (onder wie Pim Ligthart, Maarten Tjallingii en Thomas Dekker) had lang op kop gelegen, maar aan de voet van de slotklim werden de laatste vluchters opgeraapt.

Uran was vervolgens de eerste die de aanval zocht. De Colombiaan sloeg snel een gaatje en wist dat tot aan de meet knap vol te houden.

Achter hem moesten Gesink en Wiggins op het steilste gedeelte snel lossen, maar met een flinke inspanning wisten zij de schade nog beperkt te houden. Dat gold niet voor Ryder Hesjedal. De Canadese winnaar van vorig jaar zakte volledig door het ijs en zal in het klassement geen rol meer kunnen spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl