Blok: meer info restschulden nodig

Huis te koop»
Huis te koop ANP

Minister Blok wil best met de banken praten over het verstrekken van leningen aan mensen met restschulden, maar dan heeft hij eerst meer gegevens van de Vereniging Eigen Huis nodig over het aantal restschulden in ons land.

Dat zei hij in antwoord op vragen van de ChristenUnie. Die partij stelt dat banken niet meewerken aan dergelijke financieringen.

Dooie mus

Uit cijfers van het CBS blijkt dat ruim 1 miljoen huizen in ons land zoals dat heet "onder water staan". De gemiddelde restschuld per huis is 40.000 euro.

Mensen die verhuizen, krijgen die schuld nu niet gefinancierd, waardoor de woningmarkt alsnog stagneert, aldus de ChristenUnie. "Na het woonakkoord is de huizenbezitter wat dit betreft blij gemaakt met een dooie mus", aldus Tweede Kamerlid Schouten van de ChristenUnie.

Restschuld

Blok zei dat hij wel met de banken wil gaan praten, maar dat hij eerst meer specifieke gegevens nodig heeft. De ChristenUnie vroeg de minister ook of hij wil onderzoeken of bij verhuizingen de restschuld mee genomen kan worden, met behoud van de nationale hypotheekgarantie.

De minister zei hier in principe weinig voor te voelen omdat daardoor de garantiebedragen weer omhoog gaan, en dat grotere risico uiteindelijk bij de belastingbetaler terugkomt. Maar hij zegde wel toe uit te zoeken om welk extra te garanderen totaal bedrag dat dan zou gaan.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Burkina Faso weer onrustig Video Nieuwe demonstraties in Burkina Faso. Vandaag eisen demonstranten in de hoofdstad Ouagadougou...31 okt 2014, 85 keer afgespeeld
  • » Het nieuws in 60 seconden (13.00 uur) Video Het belangrijkste nieuws van vrijdag 31 oktober 2014.31 okt 2014, 225 keer afgespeeld
  • » Tekort aan straaljagerpiloten Video De Koninklijke Luchtmacht heeft moeite om jongeren te vinden die helikopter- of straaljagerpiloot...31 okt 2014, 3182 keer afgespeeld

Meer video en audio