NOS NieuwsAangepast

Vier vragen over borstkanker

Angelina Jolie maakte vandaag bekend dat haar borsten preventief zijn verwijderd. De actrice heeft een gemuteerd gen, BRCA1, en heeft daardoor een zeer hoge kans op borstkanker. Ze heeft haar borsten laten afzetten, omdat ze niet op jonge leeftijd wil overlijden, zoals haar moeder. Hieronder een aantal vragen en antwoorden over preventieve borstamputatie.

Hoeveel vrouwen kiezen in Nederland voor preventieve borstamputatie?

Er is in Nederland geen centrale registratie van het aantal preventieve amputaties. Op dit moment loopt er een groot onderzoek, maar omdat dat nog niet is afgerond blijft het bij ruwe schattingen. Volgens de Borstkankervereniging Nederland zijn er zo'n 2000 families in Nederland met de genmutatie. Ongeveer de helft van de vrouwen uit die families kiest voor amputatie, de andere helft voor screening. Dan worden de vrouwen geregeld opgeroepen voor controles, zodat een eventueel kankergezwel in een vroeg stadium wordt ontdekt.

Kan Jolie nu nog steeds borstkanker krijgen?

Preventief amputeren kan borstkanker niet volledig uitsluiten, maar verkleint wel het risico. De kans dat iemand die haar borsten heeft laten afzetten alsnog kanker krijgt, verschilt van persoon tot persoon. Door de amputatie neemt de kans op kanker wel fors af. Bij Jolie is die gedaald van 87 procent naar minder dan 5 procent.

Wat is het BRCA-gen?

Een klein deel van de gevallen van borst- en eierstokkanker wordt veroorzaakt door een erfelijke aanleg. Die wordt deels veroorzaakt door een mutatie in het BRCA1- of BRCA2-gen. BRCA is afkomstig van het Engelse woord BReast CAncer. Iedereen heeft dit BRCA-gen. Normaal gesproken is dat gen een soort bewaker tegen ongecontroleerde celdeling. Bij een gemuteerd, beschadigd, gen valt die functie weg en kan een ongecontroleerde celdeling, zoals kanker, ongestoord zijn gang gaan.

Ander weefsel heeft ook andere beschermende factoren, maar borst- en eierstokweefsel niet. Daarom hebben mensen met een genmutatie een verhoogde kans dat ze borstkanker krijgen voor hun 70ste, gemiddeld 60-80 procent. Bij vrouwen zonder BRCA-mutatie is dat risico zo'n 12 procent. Door middel van een bloedproef kunnen artsen bepalen of iemand drager is van een gemuteerd BRCA-gen.

Hoe zit het met mannen en het BRCA-gen?

Ook mannen kunnen het gemuteerde BRCA-gen bij zich dragen. Die mannen hebben een verhoogd risico op borst- en prostaatkanker. Ook kunnen ze het gen doorgeven aan hun kinderen, die op hun beurt weer gevoeliger zijn voor borstkanker.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de Borstkankervereniging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl