NOS NieuwsAangepast

Belasting-zaak pijnlijk voor Obama

President Obama wordt behalve met de kwestie van het afluisteren van het persbureau AP geconfronteerd met twee andere netelige politieke kwesties. De aanslag op het consulaat in Benghazi blijft hem achtervolgen en hij is in verlegenheid gebracht door de manier waarop de Amerikaanse belastingdienst IRS de Tea Party en andere conservatieve groeperingen op de korrel heeft genomen.

Gebleken is dat de IRS tegenstanders van de regering onderwierp aan speciale controles van hun belastingopgave. Belastinginspecteurs hadden het gemunt op mensen die actief waren in de uiterste rechtervleugel van de Republikeinen, in groeperingen zoals de Tea Party en Patriot.

Verkiezingen

Het hoofd van de IRS, Steven Miller, zou pas in mei 2012 op de hoogte zijn gesteld van de controles. Het persbureau Reuters heeft documenten achterhaald waaruit blijkt dat in augustus 2011 en in maart 2012 belastingadviseurs de controles bespraken. Weken later ontkende het vorige hoofd van de Belastingdienst dat bepaalde groeperingen speciaal gecontroleerd werden.

Obama heeft afstand genomen van de werkwijze van de belastingdienst. Hij heeft het ontoelaatbaar genoemd dat tegenstanders van de regering anders behandeld worden door de dienst.

Politieke analisten denken dat de belastingzaak de Democraten parten zal spelen bij de tussentijdse verkiezingen van volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl