NOS NieuwsAangepast

Borsten Jolie preventief verwijderd

Angelina Jolie heeft haar borsten preventief laten verwijderen. De 37-jarige actrice nam die beslissing, nadat was gebleken dat ze een sterk verhoogde kans heeft op borstkanker.

De moeder van Jolie overleed op 56-jarige leeftijd aan de ziekte. In een ingezonden stuk in The New York Times schrijft Jolie dat ze niet het risico wil lopen dat ze ook op jonge leeftijd overlijdt. "Mijn moeder hield het net lang genoeg vol om haar eerste kleinkinderen te zien en vast te houden, maar mijn andere kinderen kunnen haar nooit meer leren kennen."

Gemuteerd gen

De actrice liet zichzelf onderzoeken in een kliniek. Daaruit bleek dat ze een gemuteerd gen heeft, waardoor de kans dat ze borstkanker krijgt 87 procent is. Daarom begon ze begin februari met de borstamputatie.

Uit het onderzoek bleek ook dat Jolie een verhoogd risico loopt op eierstokkanker: 50 procent. Ze besloot om met een borstoperatie te beginnen, omdat de kans op borstkanker groter is en een eierstokoperatie zwaarder is.

Jolie zegt dat ze zich niet minder vrouwelijk voelt, nu ze geen echte borsten meer heeft, maar implantaten. Ze voelt zich krachtig, omdat ze een belangrijke keuze heeft durven te maken.

Actie ondernemen

Jolie schrijft dat ze met het nieuws naar buiten komt om andere vrouwen te steunen en hen op te roepen om zich ook te laten testen. "Kanker is nog steeds een woord dat veel mensen angstig en machteloos maakt. Maar het is tegenwoordig met een bloedproef mogelijk om erachter te komen of je een verhoogd risico loopt op borst- en eierstokkanker, en dan actie te ondernemen."

Ook schrijft ze dat het erg belangrijk is dat vrouwen in een vergelijkbare situatie worden gesteund. "Ik mag van geluk spreken dat ik een partner heb, Brad Pitt, die lief is en steun geeft. Toen ik in de kliniek werd behandeld en geopereerd was hij er elke minuut bij. We wisten dat dit gedaan moest worden voor onze familie en dat het ons dichter bij elkaar zou brengen. En dat heeft het ook gedaan."

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven jaarlijks 458.000 mensen aan borstkanker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl