NOS NieuwsAangepast

Justitie VS volgde journalisten AP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vorig jaar twee maanden lang in het geheim telefoongegevens verzameld van redacteuren en verslaggevers van The Associated Press (AP). Dat heeft het Amerikaanse persbureau bekendgemaakt.

AP spreekt van een "grootschalige en ongekende inbreuk" op zijn werk, waardoor de regering zaken over de nieuwsorganisatie kan weten die ze niet hoort te weten, bijvoorbeeld over de werkwijze en over vertrouwelijke bronnen.

Het ministerie van Justitie registreerde alle uitgaande gesprekken van meer dan twintig telefoonnummers. Van die telefoons maakten meer dan honderd journalisten gebruik. AP weet niet of ook binnenkomende gesprekken en de duur van de gesprekken werden vastgelegd.

Redacties

Onder de telefoons die in de gaten werden gehouden waren lijnen van de redacties in New York, Washington D.C. en Hartford. Ook werden privé-telefoons van AP-verslaggevers in de gaten gehouden en AP-lijnen in het Huis van Afgevaardigden.

De regering wil niet zeggen waarom ze geïnteresseerd was in de telefoongegevens. AP wijst erop dat justitie een strafonderzoek doet naar een AP-verhaal van 7 mei vorig jaar. AP maakte toen details bekend van een CIA-operatie die verhinderde dat al-Qaida een bom tot ontploffing bracht in een vliegtuig tussen Jemen en de VS. Justitie wil weten wie de informatie heeft gelekt.

Het Witte Huis zegt in een verklaring niets te weten van de zaak. Volgens de verklaring opereert het ministerie van Justitie in dit soort zaken zelfstandig, en moet het zelf vragen erover beantwoorden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl