NOS NieuwsAangepast

"Ook onterechte toeslagen Polen"

Polen die in Nederland hebben gewerkt, incasseren vaak onterecht zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en allerlei andere toeslagen. Als ze niet meer in Nederland wonen en werken, blijft de Belastingdienst de toeslagen meestal uitbetalen, meldt RTL Nieuws.

Het zou gaan om honderden euro's per persoon die maandelijks onterecht worden uitgekeerd.

De zaak kwam aan het licht toen Poolse oud-inwoners van de gemeente Westland zich meldden bij de wethouder met een klacht. Ze waren verbaasd dat bij terugkeer in Polen de toeslagen maar bleven komen. Ze wisten niet hoe de uitbetaling kon worden stopgezet.

Goedwillende Polen

Wethouder Weverling van Westland zei tegen RTL Nieuws: "Het is natuurlijk gek dat mensen die niet meer wonen en werken in Nederland wel gewoon nog recht hebben op een toeslag op een adres in het buitenland."

Izabella Muchowska van de 'Polenbrigade' van vakbond FNV bevestigt het verhaal. Volgens haar moeten goedwillende Polen veel moeite doen om de toeslagen stop te zetten bij de Belastingdienst. Het lukt ook lang niet altijd.

Het misbruik is mogelijk omdat de Belastingdienst voor het uitkeren van toeslagen alleen vraagt om een arbeidscontract. De Belastingdienst controleert niet of iemand die is ingeschreven in het bevolkingsregister nog in Nederland woont en werkt.

Bulgaarse bendes

Volgens RTL zijn er geen harde cijfers over de export van toeslagen bekend.

Eerder werd duidelijk dat Bulgaarse bendes fraude plegen om allerlei toeslagen te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl