NOS NieuwsAangepast

60 beelden van Karl Marx gestolen

De theorieën van Karl Marx mogen de afgelopen decennia aan aantrekkingskracht hebben ingeboet, zijn beeltenis blijkt nog steeds in trek. In zijn geboorteplaats Trier, in Duitsland, hebben dieven de afgelopen week zestig beelden van hem gestolen.

De kunststof beelden van ongeveer een meter hoog zijn onderdeel van een project van kunstenaar Ottmar Hörl, die 500 beelden heeft opgesteld bij de Romeinse stadspoort Porta Nigra in Trier. Ze zijn uitgevoerd in rood en oranje.

Aanleiding voor het project is de 195-ste geboortedag van Karl Marx (1818-1883). Marx was één van de grondleggers van het communisme en schreef het boek 'Das Kapital'.

18.000 euro

Het is de bedoeling dat de mini-Marxen na afloop van de manifestatie worden verkocht. De beelden kosten 300 euro per stuk. De schade bedraagt inmiddels 18.000 euro.

De installatie van Ottmar Hörl, die tot 26 mei in Trier is te zien, wordt nu 24 uur per dag bewaakt.

Hörl maakt vaker tentoonstellingen in de openlucht. Drie jaar geleden heeft hij 800 figuren van Maarten Luther gemaakt voor een installatie in Wittenberg. Eerder liet hij 1200 dwergen zien in Karlsruhe en 1000 rozen in Zweibrücken. Maar volgens zijn agent zijn er nog nooit zoveel beelden weggehaald als nu met de Marxen in Trier is gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl