NOS NieuwsAangepast

Bedrijven betalen techniekstudie

Techniekbedrijven gaan jaarlijks de opleiding van 1.000 techniekstudenten betalen. Op die manier hopen bedrijven zoals Philips en ASML meer technisch personeel op te leiden.

Het is één van de afspraken uit het Techniekpact. Daarin hebben overheid, bedrijfsleven en onderwijs afspraken gemaakt om meer jongeren de technieksector in te krijgen.

Volgens de organisaties dreigt er een groot tekort aan onder meer metaalbewerkers, installateurs en elektrotechnici. Op termijn zijn er jaarlijks 30.000 extra technici nodig. Het gaat dan om mensen met een MBO- of HBO-opleiding, maar ook om universitaire onderzoekers.

Leerwerkplaats

Om dat te bereiken komt er onder meer een investeringsfonds met daarin 300 miljoen euro. Dat geld wordt gebruikt om scholen en bedrijven beter te laten samenwerken. Zo kunnen bedrijven met het geld hun personeel aan scholen uitlenen voor gastlessen en kan er voor opleidingen modernere apparatuur worden gekocht.

Daarnaast beloven bedrijven dat er voor iedere student die een technische MBO-opleiding gaat doen, er een stage- of leerwerkplaats beschikbaar komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl