NOS NieuwsAangepast

Bond voor Bengalese kleermakers

Textielwerkers in Bangladesh mogen binnenkort een vakbond oprichten zonder toestemming van hun werkgever, heeft de regering bekendgemaakt. Volgens de huidige arbeidswet is dat niet mogelijk.

De overheid doet een poging de arbeidsomstandigheden van kleermakers en naaisters te verbeteren na het instorten van een fabriek bij de hoofdstad Dhaka. Met meer dan 1100 doden is dat het ergste ongeluk in de wereldwijde kledingindustrie ooit.

Minimumlonen

Gisteren maakte de regering al bekend dat de minimumlonen van textielwerkers omhoog gaan. Een panel met vertegenwoordigers van arbeiders, werkgevers en de overheid zal binnen drie maanden met een voorstel komen. "Ik twijfel er niet aan dat salarissen zullen stijgen", zei de minister van Textiel.

De ruim drie miljoen Bengalezen die werken in de duizenden kledingfabrieken in het land verdienen momenteel nog geen 30 euro per maand. De laatste salarisverhoging stamt uit 2010, toen het minimumloon ruim 80 procent hoger werd na aanhoudende demonstraties van textielarbeiders.

Kledingmerken

Er is de overheid veel aan gelegen om de werknemers in de kledingindustrie tevreden te houden. Bangladesh is de op twee na grootste exporteur van kleding, na China en Italië. De industrie zet jaarlijks ruim 15 miljard euro om en is daarmee van groot belang voor de Bengalese economie.

Veel westerse merken, die hun kleren laten maken in Bangladesh, hebben na de recente ramp beloofd de arbeidsomstandigheden in het land te helpen verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl