NOS NieuwsAangepast

Politie Brazilië schiet om zich heen

Door correspondent Marc Bessems

Opnieuw is in Brazilië ophef ontstaan over beelden van wild om zich heen schietende agenten. Te zien is hoe vanuit een politiehelikopter een bar in de gaten wordt gehouden van waaruit mogelijk drugs worden verhandeld.

De bar ligt aan een druk kruispunt in de gevaarlijke sloppenwijk favela do Rola in Rio de Janeiro: gewone burgers lopen in de directe omgeving van het vermoedelijke drugspand.

Dan zien de politiemensen dat een man met een wapen de bar invlucht. Ze beginnen te schieten, zes minuten lang. Op de beelden vanuit de politiehelikopter is te zien hoe iemand in een plas bloed op de grond ligt.

Allesbehalve respectvol

Alles is gefilmd door een van de agenten zelf, die een helmcamera droeg. "Zet dat rotding uit", hoor je hem zeggen, waarna een collega zijn arm uitstrekt richting helmcamera. Kennelijk wilde de man de camera uitzetten, maar is dat mislukt.

Als de agenten eenmaal zijn geland en op de grond bij drie lichamen staan, lachen ze en vallen elkaar in de armen. Daarna vinden ze in een huis even verderop nog een slachtoffer. "Was hij gewapend?", vraagt een agent aan een collega. Die schudt zijn hoofd: "Nee".

De agenten besluiten het lichaam te verplaatsen, dichter naar het verkooppunt van de drugshandelaren. Op die manier hopen ze te verdoezelen hoe de man om het leven is gekomen. De agenten lachen erbij en gaan allesbehalve respectvol om met het lichaam van hun slachtoffer.

De beelden werden gemaakt op 16 augustus 2012, maar zijn nu pas uitgelekt. Vorig jaar verklaarde de politie dat er in totaal vijf mensen waren omgekomen bij een 'vuurgevecht'.

Opheldering

De minister van Mensenrechten van Brazilië reageerde geschokt op de uitgelekte beelden. "Wat zijn dat voor praktijken? Al schietend over woonwijken vliegen? Een plaats delict manipuleren? Dit zijn zeer ernstige mensenrechtenschendingen." De minister heeft de plaatselijke autoriteiten om opheldering gevraagd.

Vorige week lekte een soortgelijke politievideo uit. Daarop was te zien hoe een auto in volle vaart wordt beschoten vanuit een politiehelikopter. Ook dat gebeurde in een woonwijk. Het doelwit, een drugsbaas genaamd 'De Wiskundige' ontkwam, maar werd later dood aangetroffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl