NOS NieuwsAangepast

Ledenraad PvdA achter Samsom

De ledenraad van de PvdA heeft zich achter partijleider Diederik Samsom geschaard. Een motie die Samsom en zijn Tweede Kamerfractie oproept het asielbeleid humaner te maken, kreeg steun van een grote meerderheid van de aanwezige leden in Utrecht.

De motie was door Samsom aanbevolen. De omstreden strafbaarstelling van illegaliteit, die is opgenomen in het regeerakkoord, blijft daarmee gehandhaafd. Het congres van de PvdA vroeg twee weken geleden om de strafbaarstelling eruit te halen. Samsom zei toen dat hij niet aan die oproep kon voldoen.

De PvdA-leider beloofde wel het vreemdelingenbeleid op een aantal punten humaner te maken. Hij kwam daarmee tegemoet aan een aantal wensen van Sander Terphuis, die het verzet binnen de partij heeft aangevoerd.

Verblijfsvergunning

In de motie staat dat de vreemdelingen van wie vaststaat dat ze buiten hun schuld niet kunnen terugkeren naar hun land, sneller een verblijfsvergunning krijgen. Ook zouden vreemdelingen zonder paspoort niet automatisch meer in de gevangenis mogen komen.

Daarnaast wordt illegaal verblijf in Nederland niet langer gezien als een misdrijf, maar als een overtreding. Dat is minder zwaar en op zichzelf geen reden voor uitzetting.

In de motie staat ook dat het verlenen van hulp aan een vreemdeling nooit strafbaar is. In de motie die door Samsom wordt gesteund, staat ook dat het illegalenquotum wordt afgeschaft.

Verder wordt de situatie in de vreemdelingendetenties verbeterd. Vreemdelingen voor wie geen uitzicht is op uitzetting, worden vrijgelaten.

Zes kritische leden

Voorafgaand aan de ledenraad werd duidelijk dat zes PvdA-Kamerleden grote moeite hebben met de afspraak in het regeerakkoord dat illegaliteit strafbaar wordt.

Deze zes blijven kritisch, zolang de voorstellen die door de ledenraad zijn aangenomen niet in het wetsvoorstel van het kabinet staan. Die kamerleden zijn: Myrthe Hilkens, Mei Li Vos, Khadija Arib, Loes Ypma, Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl