NOS SportAangepast

Knappe zege Alonso in Barcelona

Fernando Alonso heeft de grote prijs van Spanje gewonnen.

Op het circuit van Catalonië bij Barcelona bleef hij in zijn Ferrari de Lotus van Kimi Räikkönen en ook zijn ploeggenoot Felipe Massa voor.

Alonso rukte na de start op naar de derde plaats ten koste van de Mercedes van Lewis Hamilton. Hij verdrong Sebastian Vettel na de eerste stops van de tweede plaats en nam met een vlotte manoeuvre in de dertiende ronde de leiding van Nico Rosberg over.

Banden

Ook Massa, net als Alonso vertrokken op een agressieve vier-stops-strategie met twee vroege bandenwissels, reed een sterke race. Mercedes kon de topsnelheid van de kwalificatie niet vertalen naar de race en Rosberg viel ver terug.

Ook Red Bull kon de snelheid van de Ferrari's en, in mindere mate, Lotus niet evenaren. Wereldkampioen Vettel nam geen onnodige risico's en consolideerde met de vierde plaats de leiding in het WK.

Räikkönen gokte goed met een afwijkende bandenstrategie. De Lotus van de Fin, op medium-compound rubber in plaats van de harde band, lag na de derde stop van de Ferrari's even op de eerste plaats, maar moest Alonso al snel weer laten gaan.

"Ongelooflijk"

Alonso was dolgelukkig na zijn zege voor eigen publiek. "Dit is echt ongelooflijk", zei de geëmotioneerde Alonso na afloop. "Ik wilde zo graag winnen hier. Met een mooie race is dat gelukt. Ik had een goede start en daarna is het allemaal precies gelopen zoals we wilden."

Alonso, die voor het eerst sinds 2006 zijn 'eigen' grand prix won, dankte ook nadrukkelijk het publiek. "Ik weet dat ook jullie hier op hebben gewacht", sprak Alonso tot de fans. "Heel erg bedankt voor jullie steun."

Pech voor Van der Garde

Giedo van der Garde was prima op weg, maar hij verloor in de 24ste ronde na de tweede stop het linkerachterwiel van zijn Caterham.

Hij bereikte, wiebelend op drie wielen, ternauwernood de pitstraat, maar zijn race was voorbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl