NOS NieuwsAangepast

GL wil 6 miljard voor duurzaamheid

Fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks wil met het kabinet een deal over duurzaamheid sluiten. Hij heeft een opzet daarvoor naar premier Rutte en minister Dijsselbloem van Financiën gestuurd. Daarin stelt GroenLinks voor 6 miljard euro van de begroting anders te besteden.

GroenLinks wil het geld onder meer besteden aan wind- en zonne-energie, energiebesparing en openbaar vervoer.

De partij wil geen nieuw asfalt en wil meer belasting op milieuvervuiling en minder belasting op arbeid.

Van Ojik zegt dat de maatregelen de economie sterker en duurzamer maken. Ook leveren ze volgens hem op korte termijn banen op.

'Lopen hopeloos achter'

Van Ojik stelt dat Nederland op het terrein van de vergroening hopeloos achterloopt. Hij wijst erop dat het aandeel duurzame energie in Nederland slechts 4,3 procent bedraagt, terwijl het bijvoorbeeld in Zweden 46,8 procent is. Ook schrijft Van Ojik dat landen als China, Japan, Zuid-Korea en de VS veel meer dan Nederland groene en duurzame productie via de belastingen stimuleren.

Het politieke debat in Nederland noemt Van Ojik zielloos, omdat het alleen maar over bezuinigingen gaat en er geen visie op de toekomst is. Hij vindt het niet fout om tijdelijk meer geld uit te geven dan er binnenkomt, zeker niet als die extra uitgaven leiden tot een sterkere economie. Van Ojik vindt dat zijn voorstellen de economie versterken en zich op den duur dus terugverdienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl