NOS NieuwsAangepast

Vanmiddag extra ledenraad PvdA

De PvdA houdt vandaag een extra politieke ledenraad vanwege de ophef binnen de partij over het strafbaar stellen van illegaliteit. Partijleider Samsom wil nog een keer uitleggen waarom hij vasthoudt aan de steun voor deze afspraak in het regeerakkoord. De bijeenkomst begint om 13.30 uur in Utrecht.

Vorige maand riep een meerderheid van het PvdA-congres Samsom op om zijn steun voor de afspraak met coalitiepartner VVD in te trekken, maar hij weigerde. Het congres voelde zich niet serieus genomen, en Samsom wil vandaag verantwoording afleggen over zijn besluit.

De politieke ledenraad bestaat voor het grootste deel uit afgevaardigden van de partijafdelingen en gewesten. Die geven adviezen, maar kunnen het bestuur en de parlementariërs ook ter verantwoording roepen.

'Humaner asielbeleid'

In Utrecht wordt vanmiddag onder meer gesproken over een voorstel van PvdA-lid Terphuis. Hij roept de Tweede Kamerfractie op om zich in te zetten voor een humaner asielbeleid. In tegenstelling tot de motie van Terphuis op het congres, wil hij nu niet meer dat het regeerakkoord wordt aangepast.

Gisteren bleek uit een peiling van EenVandaag dat bijna driekwart van de PvdA-leden doorregeren belangrijker vindt dan het omstreden illegalenstandpunt van het kabinet. Deze leden vinden het voortbestaan van het kabinet zwaarder wegen vanwege de economische crisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl