NOS NieuwsAangepast

Bussemaker: niet teren op je man

Vrouwen moeten ervoor zorgen dat ze in financieel opzicht minder afhankelijk worden van hun man. Van de 70 procent van de vrouwen die werkt, is slechts de helft economisch zelfstandig, waarschuwt minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in een interview in dagblad Trouw.

Bussemaker licht in de krant een nota (.pdf) toe over emancipatie, die ze gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. "Veel gehuwde, niet-werkende vrouwen lijken zich niet te realiseren dat, als het inkomen van hun man wegvalt, het gezin niets heeft om op terug te vallen."

Hoogopgeleid

De minister constateert dat er steeds meer hoogopgeleide vrouwen zijn, maar dat hun status niet strookt met hun beroeps- en carrièrekeuzes. Volgens Bussemaker kunnen vrouwen daar ook zelf wat aan doen: "Natuurlijk helpt het als kinderopvang goed geregeld is, maar vrouwen moeten ook af van dat eeuwige schuldgevoel over hun gezin. Ze zouden zich eerder schuldig moeten voelen over het feit dat de overheid zo veel in ze heeft geïnvesteerd."

Ook als straks het leenstelsel is ingevoerd, betaalt de overheid nog altijd 6000 euro per jaar mee aan elke studie, benadrukt Bussemaker. "Op dit moment zijn het vooral meisjes die daarvan profiteren: ze stromen in groten getale toe tot universiteiten en hogescholen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl