NOS NieuwsAangepast

CO2 bereikt belangrijke grens

De hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) heeft de grens van 400 ppm overschreden. Ppm staat voor: deeltjes per miljoen. In dit geval betekent het dat van iedere miljoen moleculen in de lucht er 400 CO2-moleculen zijn. Het is voor het eerst in een miljoen jaar tijd dat deze waarde is bereikt.

CO2 is een gas dat van nature voorkomt in de lucht, maar het ontstaat ook bij verbranding van fossiele grondstoffen als steenkool, olie en gas. Koolstofdioxide is een zogenoemd broeikasgas. Het draagt in sterke mate bij aan de opwarming van de aarde.

Geen milieuramp

De waarde van 400 ppm is in de afgelopen miljoen jaar niet voorgekomen. Ondanks dat verwachten wetenschappers geen plotselinge milieuramp. Er komt geen nieuwe ijstijd of een plotselinge extreme opwarming van de aarde.

Voor wetenschappers is de grens van 400 ppm echter wel van belang. Het wordt gezien als een alarmbel, een teken dat ondanks goede voornemens, het nog niet lukt het broeikaseffect te beteugelen.

Koude en warme periodes

Een miljoen jaar wisselden koude en warme periodes elkaar af. De stijging en daling van de temperatuur hield gelijke tred met de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer.

Rond 1850 wordt dat patroon verstoord. Door het toenemende gebruik van fossiele brandstoffen is het niet langer de natuur alleen die de concentratie van CO2 in de lucht bepaalt, maar ook de mens.

Na de lente zal de ppm-waarde waarschijnlijk weer ietsje zakken. Bomen en struiken op staan dan vol in blad en nemen een deel van de CO2 weer op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl