NOS NieuwsAangepast

Wrakingen neonazi-zaak afgewezen

De rechtbank in München heeft alle wrakingsverzoeken afgewezen die neonazi-verdachten in het 'NSU-proces' hadden ingediend. Twee van de vijf verdachten beschuldigden de rechtbank van partijdigheid, maar daar is volgens de wrakingskamer geen sprake van.

Hoofdverdachte Beate Zschäpe klaagde over de rechtbankvoorzitter. Zij vindt het niet eerlijk dat haar advocaten bij het betreden van de rechtbank worden gefouilleerd, terwijl de openbaar aanklagers en de rechters ongehinderd mogen doorlopen. Medeverdachte Ralf Wohlleben had klachten ingediend tegen drie rechters.

Buitenlanders

In München staan vijf leden terecht van de neonazistische Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU). Ze worden beschuldigd van medeplichtigheid aan tien moorden en betrokkenheid bij twee bomaanslagen. Daarbij raakten 23 mensen gewond.

De doden zijn voornamelijk buitenlanders: acht Turken en een Griek. Het tiende slachtoffer is een politieagente. Omdat een aantal van de slachtoffers eigenaren een Turkse snackbar waren, werd aanvankelijk gesproken van de 'döner-moorden'.

Vanwege de link met Turkije is er in dat land veel belangstelling voor de zaak, die waarschijnlijk dinsdag wordt hervat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl