NOS NieuwsAangepast

Bestanden 3D-pistool van internet

De omstreden groep die de blauwdrukken heeft ontwikkeld voor de onderdelen van een 3D-vuurwapen, haalt op last van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de mogelijkheid van het downloaden van de bestanden van zijn webpagina. Gisteren meldde zakenblad Forbes dat het internetbestand met de blauwdrukken in twee dagen tijd 100.000 keer is gedownload.

Het vuurwapen is gemaakt met een printer die voor 8000 dollar op eBay was gekocht. Een 3D-printer bouwt een ontwerp laagje voor laagje op uit plastic. Alleen de slagpin van het wapen is van metaal.

Blauwdrukken

Het ministerie schrijft in een brief aan de groep Defense Distributed dat het verspreiden van de blauwdrukken mogelijk in strijd is met de internationale regelgeving voor wapenhandel. Tot duidelijk is of dat het geval is, moeten de bestanden worden verwijderd, schrijft het ministerie in de brief, die in handen is van Forbes.

Volgens het zakenblad hoeft dit niet te betekenen dat de bestanden helemaal niet meer te downloaden zijn. De blauwdrukken van Defense Distributed staan op de servers van Mega. Dit Nieuw-Zeelandse bedrijf verhuurt opslagruimte aan internetbedrijven en is eigendom is van multimiljonair Kim Schmitz, die zich inmiddels Kim Dotcom laat noemen.

Het is niet duidelijk of de blauwdrukken nu ook van Mega's servers worden gehaald. Kim Dotcom staat uiterst kritisch tegenover de Amerikaanse overheid. Daarnaast zijn de blauwdrukken voor de onderdelen van het pistool ook geüpload naar de downloadsite Pirate Bay.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl