Vermoord om een mobiele telefoon

Door correspondent Kees Elenbaas

Zondagmiddag 5 mei, op onze Bevrijdingsdag, liep Nicolas Arias samen met een vriendje terug naar huis. De boeken onder de arm want ze hadden een paar uur bijles gehad. De jongens wonen in Usme, in het meest zuidelijk deel van Bogota, een 'localidad' die bekend staat als een probleemwijk.

In een parkje vlak voor hun wijk gaan Nicolas, door zijn vrienden Niko genoemd, en zijn maatje nog even op een bank zitten. Zoals zo vaak hebben ze het over voetbal, de 16-jarige Niko is keeper in het elftal van COP Colombia. De jeugdelftallen van Constructors Of Peace komen voort uit een sociaal project in de achterstandsbuurt Usme, waaraan onder meer de Nederlandse trainers Foppe de Haan en Hans Westerhof hebben meegewerkt.

Geld

Plotseling staan er drie jongens om hun bankje, ze willen geld en als dat er niet is, het mobiele telefoontje van Niko. In de schermutseling die volgt, krijgt Niko drie messteken, een in zijn hartstreek. Zijn vriendje kan wegrennen en belt de politie en een ambulance. De ziekenauto is er redelijk snel, na zo'n twintig minuten, maar dan is Niko al overleden.

De schok en de woede bij familieleden en vrienden van Niko is enorm. Op dinsdag organiseren ze een protestmars in de wijk, tegen de onveiligheid in Usme en de autoriteiten die niets doen. Volgens de buurtbewoners weet de politie wie de daders zijn. Maar ze treden niet op omdat ze geen aangifte hebben. Het vriendje van Niko heeft de daders gezien, maar durft niet met de politie te praten. Hij is ondergedoken omdat de drie jongens hebben gedreigd hem ook te vermoorden als hij aangifte doet.

Geluidstechnicus

Niko had een baantje in een slagerij en hij studeerde hard. Want behalve zijn passie voor het voetbal, had hij een andere droom, hij wilde geluidstechnicus worden. Niko is woensdag begraven. Zijn voetbalvrienden hebben een afscheidsvideo op Youtube gezet.

Het gevoel van verdriet en machteloosheid bij de buurtbewoners in Usme is groot. Vrienden van Niko hebben aangekondigd dat ze de Nederlandse ambassade in Bogota gaan vragen om te bemiddelen bij de autoriteiten. Zodat de daders toch nog worden vervolgd.

En in de hoop dat burgemeester Gustavo Petro zijn slogan voor de stad 'Bogota Humana' nu eindelijk eens waar gaat maken, Bogota een menswaardige stad.

Een reportage over de jeugdelftallen van het project Constructors of Peace, waarin ook Nicolas Arias in voorkomt is uitgezonden in Langs de Lijn van 8 september 2012. De reportage begint op 46' 50''.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl