NOS NieuwsAangepast

Syrië positief over vredesberaad

De inspanningen van Rusland en Amerika om een internationale conferentie te organiseren over de toekomst van Syrië, krijgen steun van de regering van president Assad. De gesprekken zouden kunnen leiden tot een nationale dialoog, schrijven Syrische staatsmedia.

Maar Syrië zegt ook niets te zien in buitenlandse inmenging in het conflict, dat inmiddels twee jaar duurt. Damascus is blij dat Rusland vasthoudt aan het VN-principe om niet te dreigen met geweld.

Ook Nabil Elaraby, het hoofd van de Arabische Liga, is blij dat Rusland en de VS willen proberen om onderhandelingen te beginnen met het regime van president Assad en de opstandelingen.

Lang bleef onduidelijk of de conferentie wel zou doorgaan, maar volgens persbureau Reuters heeft de Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken gezegd dat er overeenstemming is over het organiseren van de bijeenkomst. Die wordt waarschijnlijk volgende maand gehouden.

Eerste stap

Lakhdar Brahimi, de speciale gezant van de VN en de Arabische Liga, spreekt van het eerste goede nieuws in lange tijd. Brahimi benadrukt wel dat het om de eerste stap gaat en dat er nog geen oplossing is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl