NOS NieuwsAangepast

Record Griekse jeugdwerkloosheid

In Griekenland zitten ruim twee op de drie jongeren zonder werk. Dat blijkt uit nieuwe data van het Griekse bureau voor de statistiek. Van jongeren tussen 15 en 24 jaar heeft 64,2 procent geen baan. Bij de groep daarboven, 25 tot 34 jaar, is de werkloosheid iets meer dan een derde.

De totale werkloosheid in Griekenland kwam in februari op 27 procent. Dat zijn bijna 1,3 miljoen werklozen. Bijna 3,6 miljoen Grieken hadden in februari wel werk. Vorig jaar had 21,9 procent van de Griekse beroepsbevolking geen baan.

In januari was er nog sprake van een werkloosheidspercentage van 26,7 procent. Het nieuwe werkloosheidscijfer is een record, sinds het statistiekbureau in 2004 met maandelijkse metingen begon.

Voorzichtig optimistisch

De Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras toonde zich vandaag voorzichtig optimistisch over het herstel van de Griekse economie. Het land kan aan het eind van volgend jaar waarschijnlijk weer terugkeren naar de obligatiemarkten, zei hij. Griekenland kan volgens Stournaras weer geld lenen als de recessie eindigt en de overheid een begrotingsoverschot in de boeken zet.

Hij gaf ook aan dat de noodzaak van een terugkeer op de obligatiemarkten groot is. Eind 2014 is volgens hem het geld uit het steunprogramma zo goed als op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl