NOS NieuwsAangepast

Schadebedrag misbruik loopt op

De schadevergoedingen voor slachtoffers van misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk lopen in totaal waarschijnlijk op tot boven de tien miljoen euro. Dat zei Wim Deetman, voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar het misbruik, vanochtend in het KRO-radioprogramma Goedemorgen Nederland.

Tot op heden is 3,7 miljoen euro uitbetaald aan slachtoffers. Volgens Deetman heeft de commissie-Stevens, die belast is met de uitbetalingen, nog niet de helft van de zaken behandeld. "De zaak is nu op stoom en er komt nog heel veel aan." Deetman verwacht dat het uiteindelijke bedrag boven de tien miljoen euro uitkomt.

'Last van verleden'

De vraag of dat geld beschikbaar is, heeft Deetman zich naar eigen zeggen nooit gesteld. Volgens hem moet het schadebedrag gezien worden als "de last van het verleden". "Er is een groot probleem en dat moet worden opgelost, linksom of rechtsom."

Deetman zei in Goedemorgen Nederland dat de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst vooral preventief moet optreden om nieuw misbruik te voorkomen. Als er sprake is van misstanden moet de kerk volgens hem opening van zaken geven: "De pijn zit hem erin dat het werd toegedekt, en dat slachtoffers niet werden geholpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl