NOS NieuwsAangepast

Vaccinatie helpt benauwde baby´s

Als vroeggeboren kinderen een vaccinatie krijgen tegen het RS-virus, zullen er veel minder baby's met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis worden opgenomen. Die kinderen hebben later ook veel minder klachten. Dat zeggen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Ze ontdekten dat benauwdheid bij baby's vaak wordt veroorzaakt door het RS-virus. Dat lijkt erg op een gewone verkoudheid met een verstopte neus, piepende ademhaling, hoestbuien en soms koorts.

Heel veel kinderen krijgen het virus, maar baby's die te vroeg geboren zijn, kunnen er zo benauwd van worden, dat ze naar het ziekenhuis moeten. Dat gebeurt in Nederland 1500 tot 2000 keer per jaar. 10 procent van deze kinderen moet zelfs naar de intensive care voor beademing met een machine. Vaak is het een voorbode van astma op latere leeftijd.

Astma voorkomen

Het UMC ontdekte dat als vroeggeboren kinderen een medicijn kregen tegen het RS-virus, ze daarna veel minder last hadden van piepende ademhalingsklachten dan anderen. Ook op latere leeftijd. "Dit is de doorbraak waarop we allemaal hebben zitten wachten", zegt onderzoeksleider Louis Bont. "Nu begrijpen we dat RS de oorzaak is van regelmatige benauwdheid en hoe we dat beide kunnen voorkomen op een heel eenvoudige manier."

Het UMC gaat verder onderzoeken of op deze manier ook het ontwikkelen van astma op latere leeftijd kan worden voorkomen. Dat zou ervoor pleiten om alle vroeggeboren kinderen het middel tegen het RS-virus te geven.

De resultaten van het onderzoek zijn afgelopen nacht gepubliceerd in New England Journal of Medicine, een belangrijk medisch- wetenschappelijk tijdschrift.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl