NOS NieuwsAangepast

Stijging zeespiegel beter voorspeld

Door het in zee stromen van gletsjers op Groenland zal de zeespiegel tot het jaar 2100 met 4 tot 9 centimeter extra stijgen. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat aan de Universiteit Utrecht is verricht.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Iraanse Faezeh Nick, die tien jaar werkzaam is in Nederland. Ze heeft een model ontwikkeld dat veel nauwkeuriger de stijging van de zeespiegel voorspelt. De 4 tot 9 centimeter is de helft van de hele bijdrage van het Groenlandse ijs aan de stijging van de zeespiegel.

De zeespiegel stijgt onder meer door het smelten van gletsjers, maar ook door het in zee stromen van gletsjers. Het aandeel van dat laatste fenomeen in de stijging van de zeespiegel was tot nu toe moeilijk te bepalen.

Opwarmend zeewater

In het klimaatrapport dat de VN in 2007 publiceerde, staat dat de zeespiegel aan het eind van deze eeuw gestegen is met 18 tot 59 centimeter. De stijging wordt veroorzaakt door gletsjerijs uit Groenland, Antarctica en alle andere gletsjers tezamen, en door het uitzetten van opwarmend zeewater.

In september van dit jaar komt een nieuwe klimaatstudie van de VN uit. Het Utrechtse onderzoek zal er vermoedelijk aan bijdragen dat de schattingen over de stijging van de zeespiegel nauwkeuriger worden.

De Utrechtse wetenschapper publiceert samen met buitenlandse onderzoekers haar bevindingen morgen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl