NOS NieuwsAangepast

Brussel: bankrekening goedkoper

Het openen van een bankrekening in Europa moet goedkoper, makkelijker en sneller. Dat voorstel doet de Europese Commissie in Brussel.

De eurocommissarissen Michel Barnier (Interne Markt) en Tonio Borg (Consumentenzaken) pleiten ervoor dat elke Europeaan het recht krijgt om een basisbankrekening te openen. "Vandaag hebben zo'n 58 miljoen Europeanen nog geen bankrekening. Hiervan zouden 25 miljoen er wel een willen."

Te ingewikkeld

Volgens de commissarisen is er wetgeving nodig om het openen van basisrekeningen goedkoper te maken. "In de toekomst zullen alle consumenten die legaal in de EU wonen, ongeacht hun financiële situatie, in elke EU-lidstaat het recht hebben een basisbankrekening openen. Deze moet gratis of tegen redelijke kosten beschikbaar worden gesteld."

Het openen van een rekening in het buitenland is voor veel mensen te ingewikkeld. Daar hebben jaarlijks duizenden mensen last van. Vooral studenten. Het moet daarom veel makkelijker worden om een bankrekening in Europa om te zetten van de ene aanbieder naar de andere aanbieder.

Klanten zouden ook over te weinig informatie beschikken. Daardoor zijn klanten niet in staat hun alternatieven te bekijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl