Taalgoeroe Paardekooper dood
De taalkundige P.C. Paardekooper is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij gold als een van de eigenzinnigste taalkundigen in het Nederlandse taalgebied en was de grondlegger van een systeem van ontleedsymbolen dat jarenlang op scholen werd onderwezen.
Piet Paardekooper, die in onder meer Leuven, Utrecht en Leiden aan de universiteit werkte, stond bekend om zijn tegendraadse opvattingen. Zo richtte hij in 1963 de 'Vereniging voor Wetenschappelike Spelling' op, die een spelling verdedigde die gebaseerd is op klank.
Paardekooper schreef 'diskriminatie' en 'kultuur' en voerde, met een beroep op Vondel en Cats, ook strijd voor het gebruik van 'beter als' in plaats van 'beter dan'. Volgens hem zijn de regels ooit op onwetenschappelijke gronden vastgesteld. "En dan krijg je het er moeilijk uit", zei hij in 2003 in dagblad Trouw.
Ontleedsysteem
In zijn boek 'Beknopte ABN-syntaksis' introduceerde hij het ontleedsysteem-Paardekooper. Dat kenmerkte zich door het gebruik van typografische tekens om functies van zinsdelen aan te geven. Door bijvoorbeeld haakjes om de persoonsvorm te zetten en een streep onder het lijdend voorwerp, werd papier bespaard.
De Zuid-Hollander Paardekooper was pleitbezorger van de Vlaamse beweging en sprak zich geregeld uit voor een eenwording van Vlaanderen en Nederland. Zijn opvattingen leidden er in de jaren 60 toe dat hij enkele jaren België niet in mocht.