NOS NieuwsAangepast

Flinke winststijging voor ING

Bank en verzekeraar ING heeft over het eerste kwartaal een nettowinst behaald van 1,8 miljard euro. Dat is meer dan het dubbele van de 728 miljoen euro in dezelfde periode een jaar geleden.

In Nederland ondervindt de bank behoorlijk wat last van de economische tegenwind. Vooral het midden- en kleinbedrijf kent problemen, waardoor de voorzieningen op kredieten die niet afgelost hoog blijven. In het hypotheekbedrijf wordt extra geld opzij gezet. ING reserveerde 82 miljoen euro, In het vierde kwartaal was dat nog 33 miljoen euro.

Door de dalende huizenprijzen en de stijgende werkloosheid neemt de kans op wanbetaling bij hypotheken toe. Zo zijn op het totaal aantal uitstaande hypotheekleningen de aflossingen met een betalingsachterstand van 90 dagen of meer opgelopen van 0,9 procent naar 1,5 procent.

Ook in het hypotheekbedrijf wordt extra geld opzij gezet. Door de dalende huizenprijzen en de stijgende werkloosheid neemt de kans op wanbetaling bij hypotheken toe. Zo zijn op het totaal aantal uitstaande hypotheekleningen de aflossingen met een betalingsachterstand van 90 dagen of meer opgelopen van 0,9 procent naar 1,5 procent.

Meer kredieten

De kredietverlening is in het afgelopen kwartaal gegroeid met 2,5 miljard euro door onder meer sterkere financiële buffers en door het extra geld dat is verdiend op verkoop van onderdelen. De kapitaalpositie van de bank bepaalt uiteindelijk hoeveel een bank aan kredieten kan uitzetten. "We willen natuurlijk het liefst kredieten verlenen. Want als je krediet verleent, kun je geld maken", zegt bestuursvoorzitter Jan Hommen in het NOS Radio 1 Journaal.

De ECB en het IMF dringen ook aan bij banken om hun kredietverlening aan te zwengelen om de economie te stimuleren. "We moeten natuurlijk wel voorzichtig zijn", zegt Hommen, "We willen alleen krediet geven aan diegenen die het ook kunnen terugbetalen, want we hebben ook een verplichting ten opzichte van de spaarders die ons hun geld toevertrouwen."

ING gebruikt de winst van dit kwartaal niet om af te lossen op de staatssteun, maar gebruikt het geld liever om de kapitaalbuffers op te hogen. De bank-verzekeraar heeft eind vorig jaar van de Europese Commissie meer tijd gekregen om de steun af te lossen. ING heeft inmiddels 10 miljard euro aan staatssteun afgelost en lost de komende twee jaar de nog verschuldigde rente en boetes af van bijna 5 miljard euro.

Blok-hypotheek

ING heeft nog geen besluit genomen over het wel of niet op de markt aanbieden van de zogeheten Blok-hypotheek, de startershypotheek uit het Woonakkoord. Bij de afweging is transparantie en eenvoud belangrijk, vindt Hommen.

Verzekeraars Aegon en Delta Lloyd hebben beide besloten deze hypotheek niet aan te bieden, omdat ze het een te complexe hypotheekvorm vinden en eigenlijk niet uit te leggen aan mensen, aldus bestuursvoorzitter Niek Hoek in het FD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl