Homodocent lastiger te ontslaan
Scholen mogen leraren binnenkort niet meer ontslaan of weigeren omdat ze openlijk homoseksueel zijn. Vijf fracties, een meerderheid in de Tweede Kamer, hebben een wetsvoorstel ingediend dat de 'enkele-feitconstructie' uit de wet Gelijke Behandeling moet halen.
Alleen 'het enkele feit' van de seksuele voorkeur is niet voldoende voor ontslag, staat in de wet. Er moeten bijkomende omstandigheden zijn, zoals de religieuze grondslag van een school of het openlijk leven als homoseksueel.
Eerste Kamer
Sommige scholen gebruiken de wet om een homoseksuele docent te weigeren of te ontslaan door een beroep te doen op hun godsdienstige achtergrond. D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks willen dat voorkomen door de wet aan te passen. Hun voorstel kan ook rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer.
Het COC noemt het wetsvoorstel cruciaal voor homo's op religieuze scholen. "Als zij openlijk uitkomen voor hun seksuele voorkeur, lopen ze het risico te worden weggestuurd zonder dat de wet bescherming biedt. Het is cruciaal dat aan die situatie een einde komt", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke in een verklaring.
'Alternatieve formulering'
De vereniging voor christelijke scholen, de Besturenraad, wijst het wetsvoorstel af. De raad wil een alternatieve formulering in de wet, zoals de Raad van State eerder voorstelde. Die formulering geeft scholen de ruimte om eisen te stellen aan het personeel, die aansluiten bij de grondslag van de school.
De christelijke scholen vinden het relevant dat persoonlijke overtuiging en leefwijze aansluiten bij de grondslag van de school om de identiteit van de school geloofwaardig uit te dragen.