NOS NieuwsAangepast

"Plan specialisten geen oplossing"

De belangenvereniging voor patiënten NPCF ziet niets in het plan van de medisch specialisten om patiënten mee te laten betalen aan een second opinion. "Het echte probleem is de communicatie tussen dokters en patiënten", zei NPCF-directeur Wilna Wind in het NOS Radio 1 Journaal.

Wind is ervan overtuigd dat veel patiënten geen behoefte hebben aan een second opinion als de communicatie tussen artsen en patiënten verbetert. Nu voelen patiënten zich vaak niet goed gehoord door een arts en vertrouwen ze niet op zijn oordeel. Zij wil met de medisch specialisten in gesprek over een oplossing voor dit probleem.

Eigen kring

Wind reageerde op uitlatingen van voorzitter Frank de Grave van de Orde van Medisch Specialisten. Minister Schippers had de Orde om voorstellen gevraagd voor bezuinigingen in de zorg. De Grave stelt voor om patiënten mee te laten betalen aan de kosten van een second opinion.

Volgens Wind speelt bij de keuze van deze oplossing mee dat specialisten een hekel hebben aan een second opinion omdat ze vinden dat ze hun werk goed hebben gedaan en sommige patiënten daar kennelijk niet van overtuigd zijn.

Wat de bezuinigingen betreft, raadt Wind de minister aan om het bij de specialisten zelf te zoeken. "Dokters zijn heel erg duur. Dus ze zouden ook in eigen kring kunnen kijken hoe ze dat op kunnen lossen."

Internet of telefoon

Zorgverzekeraar Achmea vindt dat de second opinion vergoed moet blijven, maar denkt na over de invoering van een goedkopere variant, de second opinion 'light'.

Die houdt in dat een patiënt via internet of de telefoon advies kan vragen aan een gepensioneerde arts over een diagnose of behandelplan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl