NOS NieuwsAangepast

"Machinist Wetteren reed te snel"

De Nederlandse machinist van de goederentrein die in Wetteren ontspoorde en in brand vloog, reed twee keer zo snel als toegestaan. Hij negeerde een remsignaal en voerde de snelheid juist op. Dat schrijft het dagblad De Morgen op basis van de noodoproep waar de krant de hand op heeft gelegd.

Pas kort voor het ongeluk besefte de machinist dat hij een fout had gemaakt, schrijft de krant. "O jeetje, ik heb het sein gemist", citeert De Morgen de Nederlander.

De machinist deed de noodoproep iets na 02.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag. Hij zou met trillende stem hebben gezegd dat zijn trein was ontspoord. Als hem wordt gevraagd wat er is gebeurd, verklaart hij volgens de krant dat hij te snel reed: "Ik ben te hard door de wissels gegaan. Ik heb waarschijnlijk het sein gemist."

80 kilometer per uur

Bronnen bij de spoorwegen zeggen tegen De Morgen dat uit het gerechtelijk onderzoek blijkt dat de machinist bijna 80 kilometer per uur reed toen hij de wissel naderde. Hij had eigenlijk moeten afremmen tot 40 kilometer per uur.

DB Schenker, de eigenaar van de locomotieven en het bedrijf waar de machinist voor werkt, wil niet reageren op de berichtgeving. Het bedrijf zegt alleen dat het volledig meewerkt met alle onderzoeken naar het ongeluk. Of de machinist, die met de schrik vrij kwam, weer aan het werk is, wil een woordvoerder niet zeggen. "Het is nu beter om hem uit de wind te houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl