NOS NieuwsAangepast

PostNL in het rood door afschrijving

PostNL heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies geleden van 410 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar werd nog 633 miljoen euro winst gemaakt. De omzet is in het eerste kwartaal van dit jaar heel licht gestegen.

Het verlies is een boekhoudkundige kwestie en volledig het gevolg van de forse afschrijving op het belang in TNT Express. Zonder deze afschrijving rest er een nettowinst van 32 miljoen euro.

Sorteercentra

PostNL heeft een belang van 30 procent in het internationale expressbedrijf. De geplande overname van TNT Express door het Amerikaanse UPS ketste begin dit jaar af. De overname zou PostNL 1,5 miljard euro hebben opgeleverd. De waarde van het belang is door het niet doorgaan van de overname een stuk lager en de boekhoudregels schrijven voor dat dat wordt verwerkt in de cijfers.

De postactiviteiten in Nederland hadden opnieuw te lijden van dalende omzet bij de gewone post zoals brieven. Bij de pakjesbezorging was er juist sprake van een sterke stijging van de omzet met ruim 6 procent, mede dankzij een efficiëntere manier van werken.

In februari meldde PostNL dat er gereorganiseerd gaat worden, maar minder hard dan eerder was aangekondigd. Er blijven meer sorteercentra open en meer postbodes houden hun baan. De eerste resultaten van de ingezette reorganisatie zijn bevredigend, zegt bestuursvoorzitter Herna Verhagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl