NOS NieuwsAangepast

IMF blij met meer tijd voor 3%-norm

"Het is goed dat Nederland een jaar extra de tijd krijgt om het begrotingstekort terug te dringen tot onder 3 procent van het bruto binnenlands product." Dat zei directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maandag in een vraaggesprek met Nieuwsuur.

Eurocommissaris Rehn zei vrijdag dat Nederland volgend jaar aan de afgesproken limiet moet voldoen. Dit jaar komt het tekort boven de 3 procent vanwege de nationalisatie van SNS Reaal en de aanhoudend zwakke economie. "Het is belangrijk dat ook Nederland zich aan de Europese begrotingsregels houdt, maar men moet zich niet haasten", zei Lagarde. "Ik ben dus erg blij met het besluit van de Europese Commissie om landen meer tijd te geven."

Hervormingen

De Franse voormalig minister van Financiën wees ook op hervormingen die volgens haar nodig zijn in de Nederlandse economie. Zo zou het makkelijker moeten worden om een bedrijf op te richten en moet er meer worden geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Ook de aanpak van de huizenmarkt is volgens Lagarde belangrijk.

Op de vraag wat een groter gevaar is voor Europa, de massale begrotingstekorten of de massale werkeloosheid, zei Lagarde dat alles begint bij banen en de kans op werk voor jongeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl