NOS NieuwsAangepast

Melkpoederoverleg met China

Melkpoederfabrikanten en supermarkten gaan de illegale opkoop van melkpoeder proberen aan te pakken. Zij willen de kwestie zo snel mogelijk bespreken met de Chinese ambassadeur en de Nederlandse overheid.

Dat is de uitkomst van spoedoverleg tussen supermarkten en producenten van melkpoeder over de tekorten die zijn ontstaan in winkels. Andere maatregelen zijn niet mogelijk. De productie van melkpoeder kan op korte termijn niet worden verhoogd. En in de meeste supermarkten kunnen klanten nu al niet meer dan een pak van het poeder meenemen.

Supermarktketens overwegen ook om melkpoeder voortaan niet meer in de schappen te leggen, maar bij de kassa, net als sigaretten.

Strafbaar

Het tekort aan babymelkpoeder wordt veroorzaakt door de enorme vraag uit China. Veel Chinezen hebben na het melamine-schandaal in 2008 weinig vertrouwen meer in de daar geproduceerde babymelk. De vraag uit China leidde drie jaar geleden al tot tekorten in de Nederlandse winkels, maar de laatste maanden is de vraag opnieuw gestegen.

In het gesprek met de Chinese ambassadeur en de overheid willen de melkpoederfabrikanten en de supermarkten onder meer bekijken of de tussenhandel in het poeder in Nederland strafbaar is. Import geldt in China in elk geval als een misdrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl