NOS NieuwsAangepast

Wat deed VS met gehate vijanden?

Het lukt de familie van Tamerlan Tsarnajev nog altijd niet om een graf voor de omgekomen terrorist te vinden. Geen begraafplaats gunt de man achter de aanslag in Boston een laatste rustplaats, uit angst dat demonstranten er de vrede komen verstoren. Bij de begrafenisonderneming waar het lichaam wordt bewaard, demonstreerden dit weekend mensen met borden met daarop de tekst "begraaf hem niet in Amerikaanse grond".

De Amerikaanse overheid heeft wel vaker te maken gehad met de lichamen van mensen die zo gehaat zijn dat een reguliere begraafplaats onmogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan Osama bin Laden, de kapers van 9/11 of de moordenaars van de presidenten Lincoln en Kennedy.

Zeemansgraf

Nog voordat het nieuws over zijn dood wereldkundig werd gemaakt, hadden de Amerikaanse strijdkrachten de begrafenis van Osama bin Laden al uitgevoerd. De terreurleider werd ritueel gewassen en in windsels in een verzwaarde lijkzak geplaatst. Die werd in de Indische Oceaan gegooid, om te voorkomen dat zijn begraafplaats een bedevaartsoord zou worden.

Het ging er heel anders aan toe met zijn handlangers die op 9/11 aanslagen uitvoerden met vier gekaapte vliegtuigen. Van tien van de negentien kapers werden resten teruggevonden in het puin van het WTC en het Pentagon en het vliegtuigwrak in Pennsylvania.

Ruim tien jaar later heeft nog niemand de resten geclaimd. De FBI en de medische dienst van New York, die de identificatie van de resten uitvoerden, bewaren de lichaamsdelen daarom nog altijd. Op verzoek van de nabestaanden gebeurt dat op een andere plek dan waar de resten van slachtoffers liggen.

Wetsverandering

Voor de dader achter de bomaanslag in Oklahoma City, waarbij in 1995 168 mensen omkwamen, werd zelfs speciaal een wetsverandering doorgevoerd. Als veteraan had Timothy McVeigh het recht om op de erebegraafplaats Arlington te worden begraven. Voordat hij in 2001 werd geëxecuteerd, werd de wet aangepast om dat te voorkomen.

In plaats daarvan werd zijn lichaam gecremeerd en werd de as uitgestrooid op een onbekende plek. Omdat die laatste wens door zijn advocaat werd uitgevoerd, weet zelfs zijn vader niet waar dat gebeurde.

Rust

De begrafenis van Lee Harvey Oswald - de moordenaar van president Kennedy - in 1963 verliep ook niet zonder problemen. De doodgraver was genoodzaakt journalisten te vragen om de kist te dragen en de dominee die bij het graf zou spreken, kwam niet opdagen. Toch ligt hij er nog altijd in betrekkelijke rust, onder een eenvoudige grafsteen met alleen 'Oswald' erop.

Ook de moordenaar van president Lincoln vond, na wat omzwervingen, een laatste rustplaats. Hij werd in eerste instantie door de Amerikaanse overheid begraven in een gevangenis, maar na enkele jaren overgedragen aan zijn familie. Zijn lichaam werd bijgezet in een familiegraf in Baltimore, al kwam zijn naam niet op de grafsteen te staan.

Zal Tsarnajev uiteindelijk ook zijn rust vinden? De begrafenisondernemer hoopt van wel. "In dit land begraven we mensen. Het maakt mij niet uit wie het is, dit is gewoon mijn werk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl