NOS NieuwsAangepast

Prostaat ten onrechte verwijderd

Het Diaconessenhuis in Leiden heeft in december ten onrechte de prostaat verwijderd van een 64-jarige man. Bij het onderzoek was zijn weefsel verwisseld met dat van een naamgenoot. Op grond van foutieve gegevens werd tot de operatie besloten.

Het Diaconessenhuis erkent de fout en heeft "oprechte excuses" aan de patiënt aangeboden. De man is nu impotent en incontinent. Vorig jaar is een dergelijke fout ook gemaakt in het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag.

Potje met weefsel

Vijf weken na de operatie in Leiden bemerkte de uroloog de fout. Hij belde toen met de patiënt met de mededeling "dat er iets verschrikkelijks is gebeurd: u bent voor niets geopereerd".

Volgens het ziekenhuis kan de fout op twee manieren ontstaan zijn. De sticker met de achternaam van de patiënt kan verwisseld zijn na het onderzoek in het laboratorium. Ook is het mogelijk dat de fout gemaakt is op de afdeling pathologie, door het verkeerde formulier bij het potje met weefsel te leggen.

Het Diaconessenhuis heeft de inspecteur voor de gezondheidszorg geïnformeerd over de fout. Het ziekenhuis heeft maatregelen genomen om een herhaling van een dergelijke fout te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl