NOS NieuwsAangepast

Werkloosheid NL hoger dan Duitse

De Nederlandse werkloosheid ligt hoger dan die in Duitsland. Volgens de internationale definitie was in de maand maart in ons land 6,4 procent van de beroepsbevolking werkloos, in Duitsland ligt dat cijfer op 5,4 procent. Dat concludeert het CBS in een vergelijking tussen de Nederlandse en Duitse arbeidsmarkt.

Sinds de Duitse hereniging kende Duitsland een hogere werkloosheid dan ons land. In september 2012 hadden ons land en Duitsland beiden een werkloosheidspercentage van 5,4 procent. Daarna is de Nederlandse werkloosheid hard opgelopen, terwijl in Duitsland de werkloosheid zelfs stagneerde.

Bouw

De reden dat in Duitsland de werkloosheid niet stijgt en zelfs in maart 2013 lager ligt dan een jaar geleden heeft te maken met het feit dat in de grootste economie van de eurozone de economie groeit in plaats van krimpt. In alle bedrijfstakken komen er ook banen bij in plaats van dat er banen verdwijnen. In Nederland verdwenen er juist veel banen in onder meer de bouw, onroerend goed en de financiële dienstverlening.

Vergeleken met het Europese gemiddelde van 12,1 procent zijn de Duitse en Nederlandse werkloosheidscijfers nog aan de lage kant. Oostenrijk scoort het beste, gevolgd door Duitsland en Luxemburg. Nederland staat op de vierde plaats. In Spanje is de werkloosheid het grootst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl