NOS NieuwsAangepast

Proces NSU-neonazi's van start

In München is het de eerste dag van het proces tegen de neonazi Beate Zschäpe en vier handlangers. Ze waren lid van de extreemrechtse groep NSU, de nationaalsocialistische ondergrondse.

Zschäpe vormde met Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt de NSU. De laatste twee pleegden eind 2011 zelfmoord, om uit handen van de politie te blijven. Zschäpe is aangeklaagd voor tien moorden. De slachtoffers waren Turkse en Griekse immigranten en een politieagente. Zschäpe wordt ook verdacht van zeker twee bomaanslagen en 15 gewapende roofovervallen. Ze kan een levenslange gevangenisstraf krijgen.

"Hitlerkind"

Er is veel belangstelling voor het proces. Vanochtend stonden een groep antifascisten en Turkse demonstranten met spandoeken voor de rechtbank waarop ze Zschäpe een "Hitlerkind" noemen.

De zaak heeft in Duitsland tot veel ophef geleid. De politie kwam er pas na elf jaar achter dat de moorden werden gepleegd door een groep neonazi's, ondanks de inzet van tientallen infiltranten in extreemrechtse groeperingen.

Hoofdverdachte Beate Zschäpe kwam de rechtszaal zonder handboeien binnen. Ze zal zich op haar zwijgrecht beroepen.

Turkse media

Het proces werd uitgesteld na een protest van Turkse media dat ze geen plaats hadden gekregen in de rechtszaal. Vier Turkse kranten zijn er nu wel bij. Ook NOS-correspondent Wouter Meijer is met negen andere buitenlandse journalisten ingeloot.

De zaak gaat minstens een jaar duren, mogelijk langer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl