NOS NieuwsAangepast

Dubbel zoveel vet-recyclepunten

Het aantal inzamelpunten voor frituurvet is verdubbeld van 1200 in oktober naar ruim 2500. Dat zegt het Productschap Margarine, Vetten en Oliën na een evaluatie van de campagne 'Vet, recycle het', die in september van start ging.

Gemeenten maken het consumenten makkelijker hun gebruikte frituurvet in te leveren. Er staan nu ook containers bij supermarkten en sportclubs.

Verstoppingen

Met de campagne hopen waterschappen, gemeentes en brancheorganisaties dat meer mensen hun vet op een verantwoorde manier opruimen. Ondanks alle voorlichting afgelopen jaren, spoelden veel consumenten oud frituurvet gewoon door het toilet of in putjes op straat. De enorme verstoppingen in het riool, die daardoor werden veroorzaakt, kostten jaarlijks ongeveer 25 miljoen euro.

"Van frituurvet dat apart wordt ingezameld, wordt bovendien biodiesel gemaakt", zegt directeur Frans Claassen van het Productschap Margarine, Vetten en Oliën, "en dat is goed voor het milieu". Het succes van de campagne is volgens het productschap te danken aan aan het feit dat mensen wordt verteld wat ze wél moeten doen. "Er zijn inderdaad al heel veel campagnes geweest, maar die waren lokaal en regionaal. Daarin werd vooral verteld aan consumenten wat ze níet moesten doen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl