Asielzoekers Schiphol eten niet
In het detentiecentrum op Schiphol zijn negentien asielzoekers in hongerstaking. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie zijn zes van hen op 30 april gestopt met eten, de overige dertien volgden een dag later.
Een medisch team onder leiding van een arts houdt de hongerstakers nauwlettend in de gaten, aldus het ministerie. Tegelijkertijd is een dialoog gestart met de betrokken asielzoekers om hen ertoe te bewegen hun actie te stoppen.
Volgens dagblad Trouw gaat het om asielzoekers die nog niet zijn uitgeprocedeerd. Ze zouden in hongerstaking zijn gegaan omdat ze vinden dat ze als criminelen worden behandeld in het detentiecentrum.
Opgesloten
Een van de hongerstakers vertelt in Trouw dat ze niet gebeld mogen worden, hun paspoort moesten inleveren en vingerafdrukken moesten afstaan. Een ander zegt in de krant: "Wat heb ik misdaan? Ik heb asiel aangevraagd. Dat is het enige."
Wie zich op Schiphol meldt met een asielverzoek, wordt standaard vastgezet en moet zijn procedure in detentie afwachten. Asielzoekers die over land binnenkomen, worden in een open asielzoekerscentrum ondergebracht.
Volgens de actiegroep No Borders Netwerk worden de hongerstakers van vijf uur 's middags tot acht uur 's ochtends opgesloten in isoleercellen, "zogenaamd voor hun eigen veiligheid". Onder de asielzoekers in het detentiecentrum zijn volgens de actiegroep veel vrouwen met kinderen.