Politicus Wiels (Curaçao) vermoord

Het stoffelijk overschot wordt bedekt met plastic op de plek waar hij is vermoord»
Het stoffelijk overschot wordt bedekt met plastic op de plek waar hij is vermoord ANP

Op Curaçao is politicus Helmin Wiels doodgeschoten. Hij was de leider van de grootste regeringspartij van het eiland, Pueblo Soberano, en stond bekend als een groot voorvechter van onafhankelijkheid.

De 54-jarige Wiels werd door twee mannen beschoten op het strand van Marie Pompoen, vlak bij zijn huis. Er zijn zes schoten op hem gelost; hij was op slag dood, zegt premier Hodge.

Er zijn drie daders gezien in een goudkleurige Kia. Een van hen bleef in de auto zitten terwijl de andere twee Wiels beschoten. Daarna reed de auto met hoge snelheid weg.

Lijfwacht

Wiels was op het strand met een aantal mensen een biertje aan het drinken. Hij had zijn lijfwacht naar huis gestuurd omdat hij vrij wilde zijn deze zondag.

Zijn partij de PS denkt dat de aanslag het werk is van de maffia, omdat Wiels bezig was de corruptie op het eiland aan te pakken. De PS gaat niet uit van een politieke moord. Premier Hodge zei op de persconferentie: "We kijken vooruit, de strijd gaat door".

Moeizaam

Pueblo Soberano won in oktober 2012 de verkiezingen op Curaçao en vormt met enkele coalitiepartners de regering. Wiels zelf bleef Statenlid. Zijn partij maakte ook deel uit van de regering-Schotte, die in 2010 aantrad. Wiels en Schotte hadden een moeizame relatie, maar wisten politiek wel samen te werken.

Bij de verkiezingen behielden Schottes partij MFK, Pueblo Soberano en coalitiegenoot MAN hun meerderheid in de Staten, al werd de partij van Wiels net iets groter dan die van Schotte. Het lag voor de hand dat de coalitie verder zou regeren, maar dat liep anders.

Spanningen

Tijdens de formatie liepen de spanningen tussen Wiels en Schotte hoog op. De MFK trok zich daarop terug uit de besprekingen omdat Schotte genoeg had van de voortdurende scheldkanonnades van Wiels.

Pueblo Soberano wist een andere coalitie te smeden, die steun gaf aan een zakenkabinet onder leiding van bankdirecteur Daniel Hodge. Dat kabinet moest in een paar maanden financieel orde op zaken stellen. Inmiddels loopt er een nieuwe formatie op Curaçao, die moet leiden tot een kabinet bestaande uit politici.

'Bodybags'

Wiels stond bekend om gepeperde uitspraken, zowel over Nederland als over zijn voormalige coalitiepartner Schotte. Over de Nederlanders zou hij ooit hebben gezegd: "Laat de makamba's maar komen, de bodybags liggen klaar".

Bij Pauw & Witteman ontkende Wiels twee maanden geleden dat hij het woord 'bodybags' had gebruikt. Sinds zijn verkiezingsoverwinning had Wiels zijn toon ten opzichte van Nederland al gematigd.

Tegen Schotte trok Wiels vorige maand nog fel van leer. Tijdens een toespraak vergeleek hij zijn voormalige politieke vriend met een slecht afgerichte hond.

Deel deze pagina

Video

Video

Audio

  • Dick Drayer: men denkt hier aan een afrekening vanuit de maffia Correspondent Dick Drayer sprak met ooggetuigen van de moord op Helmin Wiels op Curaçao. Er wordt druk gespeculeerd over het... motief van de moord.
  • Plasterk: Wiels charismatische leider en voorbeeld voor het volk Op Curaçao heerst ongeloof. De bewoners zijn in shock na de moord op Helmin Wiels, de 54-jarige leider van de grootste... regeringspartij Pueblo Soberano. Hij werd gisteren vermoord. U hoort minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
  • Dick Drayer: men gelooft niet dat dit op Curaçao kan gebeuren Ongeloof op Curaçao. Gisteren werd daar politicus Helmin Wiels doodgeschoten, op het strand in de buurt van zijn huis. Wiels was... de leider van regeringspartij Pueblo Soberano. Correspondent Dick Drayer op Curaçao.
  • Dick Drayer: mogelijk drie daders, twee gewapend en gemaskerd Op Curaçao is politicus Helmin Wiels doodgeschoten. Hij was de leider van de grootste regeringspartij van het eiland, Pueblo... Soberano, en stond bekend als een groot voorvechter van onafhankelijkheid. Correspondent Dick Drayer op Curaçao.
  • Dick Drayer: iedereen is met stomheid geslagen op Curaçao Op Curaçao is gisteravond politicus Helmin Wiels doodgeschoten, de leider van de grootste regeringspartij van het eiland: Pueblo... Soberano. Hij werd beschoten op het strand van Marie Pompoen, vlak bij zijn woning. Correspondent Dick Drayer op Curaçao.
  • Hodge: alle middelen ingezet om deze vreselijke crime op te lossen Op Curaçao is geschokt is gereageerd op de moord op politicus Helmin Wiels: de leider van de grootste regeringspartij van het... eiland, Pueblo Soberano. Hij werd doodgeschoten op het strand vlakbij zijn woning. Correspondent Dick Drayer vroeg Premier Hodge naar een reactie op de moord.
  • Pieters: ongeloof en een hele harde klap Gisteren werd op Curaçao politicus Helmin Wiels doodgeschoten, op het strand in de buurt van zijn huis. Wiels was de leider van... regeringspartij Pueblo Soberano. U hoort Roderick Pieters, de gevolmachtigde minister van Curaçao.

Video en Audio

  • » "Veel politie op de been in Jeruzalem" Video De Israëlische politie heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag gisteravond op...30 okt 2014, 9 keer afgespeeld
  • » Amsterdam bezoekt China Video Vandaag wordt in Peking de ''China Holland Business Summit'' gehouden. Chinese en Amsterdamse...30 okt 2014, 486 keer afgespeeld
  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 1634 keer afgespeeld

Meer video en audio