Joodse zorg om Hongarije

Door correspondent Joost van Egmond

Hongarije moet meer doen tegen de groeiende Jodenhaat, vindt voorzitter Ronald Lauder van het Joods Wereldcongres. Hij riep de Hongaarse premier Viktor Orbán vandaag op antisemitisme in zijn land te stoppen.

Lauder vroeg bij de start van op de jaarlijkse vergadering van zijn organisatie, die speciaal in de Hongaarse hoofdstad Boedapest wordt gehouden, aandacht voor "voor de alarmerende toename van antisemitische incidenten in verscheidene Europese landen, waaronder Hongarije". Hij noemde ook Griekenland en Oekraïne als voorbeelden van landen waar het antisemitisme groeit.

"Als Hongaarse Joden worden aangevallen door fanatici, kijken ze naar de regering", zei Lauder in een expliciete uitnodiging aan premier Orbán. "Zij hebben u nodig. Het zijn de autoriteiten die dit moeten stoppen."

Solidariteit

Het Joods Wereldcongres vergadert meestal in Jeruzalem, maar wil met de verplaatsing naar Boedapest solidariteit tonen met de Joden in Hongarije. Volgens Lauder vragen zij zich opnieuw af of zij het land zullen moeten verlaten.

Lauder refereerde ook aan de intolerantie tegen Roma, die in Hongarije wijdverbreid is. "Laten we nooit vergeten dat zij ook slachtoffers van de Holocaust waren", zei hij onder flink applaus.

Waakzaam

Ook de Hongaarse premier kreeg de gelegenheid de bijeenkomst toe te spreken. Orbán verzette zich tegen het intolerante imago van zijn land en verzekerde het publiek dat Hongarije waakzaam is tegen antisemitisme.

Hongarije heeft een relatief grote Joodse gemeenschap van zo'n 100.000 mensen, de grootste van Centraal-Europa. De afgelopen maanden kwam het land meermalen in opspraak door anti-Joodse incidenten. Voetbalbezoekers ontsierden een vriendschappelijk duel tussen Hongarije en Israël met spreekkoren. Een parlementslid van de rechtse partij Jobbik noemde eind vorig jaar politici van Joodse afkomst "een risico voor de nationale veiligheid".

'Sieg heil!

Vorige week nog werd een prominent lid van de Joodse gemeenschap in Boedapest aangevallen tijdens een voetbalwedstrijd. Hij had een groep supporters die de nazi-leus 'Sieg heil!' schreeuwden op hun gedrag aangesproken. Hij werd vol in het gezicht geslagen, waarbij hij zijn neus brak.

Jobbik demonstreerde zaterdag, daags voor de komst van het Joods Wereldcongres, voor "de slachtoffers van bolsjewisme en zionisme". Orbán had vergeefs geprobeerd die demonstratie te verbieden. Het hooggerechtshof floot hem terug. De bijeenkomst verliep zonder incidenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl