NOS NieuwsAangepast

Syrië naar Veiligheidsraad om Israël

Syrië heeft hard uitgehaald naar Israël vanwege de Israëlische luchtaanval op Damascus. Volgens het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken riskeert Israël met deze aanval een regionale oorlog.

Het ministerie heeft de VN-Veiligheidsraad en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties schriftelijk verzocht Israël te veroordelen. Volgens de Syrische autoriteiten hebben de Israëlische raketten op militaire doelen in Damascus het leven gekost aan "veel" mensen. Israël heeft hiermee duidelijk gemaakt dat het de "terroristen" van de oppositie steunt, zegt Damascus.

Alleen maar complexer

Egypte heeft de Israëlische luchtaanvallen veroordeeld als een schending van het internationale recht. Een woordvoerder van president Morsi zei dat Egypte weliswaar het bloedvergieten van het Syrische regime veroordeelt, maar dat de soevereiniteit van Syrië niet geschonden mag worden. Israël maakt de situatie in Syrië alleen maar complexer, aldus de woordvoerder.

Jeruzalem bevestigt noch ontkent dat het de luchtaanvallen heeft uitgevoerd. Op last van de regering is het Israëlische luchtruim boven het noorden van het land en de regio Haifa gesloten voor alle burgerluchtvaart, meldt de Israëlische krant Haaretz.

Ook hebben de Israëlische strijdkrachten twee batterijen luchtafweer naar het noorden verplaatst. Een legerwoordvoerder wil niet zeggen of de maatregel bedoeld is uit voorzorg tegen mogelijke vergeldingsacties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl