NOS NieuwsAangepast

Obama: geen grondtroepen in Syrië

President Obama voorziet geen scenario waarin de VS grondtroepen zal inzetten in Syrië. Hij zei dat in een gesprek met journalisten in Costa Rica.

Het inzetten van grondtroepen zou volgens Obama niet goed zijn voor zowel Syrië als de VS. Wel hield hij alle opties open, omdat volgens Obama omstandigheden kunnen veranderen. Als het regime van president Assad bijvoorbeeld op systematische wijze chemische wapens gebruikt verandert dat de zaak, zei Obama.

Internationale gemeenschap

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben sterke aanwijzingen dat er chemische wapens zijn gebruikt in Syrië. Het Witte Huis wil aanvullend bewijs. Als dat wordt gevonden, dan zal dat aan de internationale gemeenschap worden gemeld. Dat gaat de hele wereld aan, zei Obama. De Amerikaanse president heeft eerder gezegd dat met het gebruik van chemische wapens in Syrië een grens wordt overschreden.

Donderdag zei minister van Defensie Hagel dat de VS niet langer het bewapenen van de opstandelingen uitsluit. Hij was de eerste hoge regeringsfunctionaris die dat in het openbaar zei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl