NOS NieuwsAangepast

Nieuwe bezuinigingen in Portugal

De regering van Portugal wil de banen van 30.000 ambtenaren schrappen en de pensioenleeftijd van ambtenaren verhogen van 65 naar 66 jaar. Ook wordt de werkweek voor mensen die bij de overheid werken verlengd van 35 naar 40 uur.

Dat heeft premier Pedro Passos Coelho aangekondigd. Voor de 30.000 ambtenaren zal een afvloeiingsregeling getroffen worden. Verder wil de regering bezuinigen op het uitbetalen van overwerk en de pensioenregeling en ziektekostenverzekering van ambtenaren versoberen.

Kapitaalinjectie

De bezuinigingsmaatregelen, die volgend jaar ingaan, moeten binnen drie jaar 4,8 miljard euro opleveren. Op die manier hoopt de Portugese regering te voorkomen dat er weer een Europese kapitaalinjectie nodig is om het land overeind te houden.

In 2011 kreeg Portugal 78 miljard euro van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Een van de voorwaarden was dat Portugal zijn uitgaven drastisch zou beperken.

'Catastrofale gevolgen'

In een tv-toespraak zei premier Passos Coelho dat er geen sprake is van een keuze tussen bezuinigen of niet bezuinigen. Te weinig doen heeft volgens hem tot gevolg dat Portugal uit de euro moet stappen en dat zou catastrofale gevolgen hebben voor alle Portugezen.

Bijna 18 procent van de Portugese beroepsbevolking is werkloos en verwacht wordt dat de economie in 2013 voor het derde achtereenvolgende jaar zal krimpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl