NOS NieuwsAangepast

Syrische oppositie wil actie VN, Liga

De Syrische Nationale Coalitie roept de Verenigde Naties en de Arabische Liga op om snel in te grijpen in Syrië. In een verklaring schrijft de oppositiecoalitie dat er snel ingegrepen moet worden om inwoners van het dorp Bayda te helpen.

De coalitie beschuldigt het regime van president Assad van oorlogsmisdaden en genocide. In Bayda zijn volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zeker 50 tegenstanders van Assad op gruwelijke wijze gedood. De mensenrechtenorganisatie verwacht dat het aantal doden hoger ligt, omdat er nog tientallen mensen worden vermist.

Netwerk

Eerder vandaag zei de Amerikaanse minister van Defensie, Hagel, dat de regering in de VS bewapening van de opstandelingen in Syrië ziet als een serieuze optie. Hij benadrukte dat een besluit erover moet worden genomen in overleg met andere landen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn milities en militairen van Assad in Bayda huis na huis binnengegaan om daar burgers dood te steken of in hun brandende huis achter te laten. De militairen zouden het dorp bezet houden. Of er nog inwoners van het dorpje in leven zijn, is nog altijd onduidelijk.

Het is moeilijk om de berichten in Syrië te controleren, omdat er nauwelijks pers in het land wordt toegelaten. Volgens correspondent Sander van Hoorn heeft de Syrische mensenrechtenorganisatie, die gevestigd is in Londen, de afgelopen twee jaar een groot netwerk in Syrië opgebouwd. De organisatie zegt alle namen van de slachtoffers van Bayda te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl