NOS NieuwsAangepast

Eurokritische partij wint in Engeland

De UK Independence Party (UKIP) heeft het goed gedaan bij de regionale verkiezingen in Engeland. Uit voorlopige uitslagen blijkt dat de eurokritische partij een kwart van de stemmen heeft behaald in Engelse graafschappen waar de partij meedeed.

UKIP heeft daarmee tot nu toe 113 zetels gewonnen, de grootste overwinning voor een vierde partij in Engeland sinds de Tweede Wereldoorlog. De partij heeft als speerpunten om het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te halen en de grenzen te sluiten voor immigranten.

Graafschapsverkiezingen

Vooral de Conservatieven moesten flink inleveren: de partij verloor tot nu toe 273 zetels, maar blijft nog wel veruit de grootste op regionaal niveau met 1000 afgevaardigden. De liberaal-democraten, die samen met de Conservatieven een regering vormen, verloren 105 zetels en houden er 294 over. Oppositiepartij Labour won 241 zetels voor een totaal van 412 zetels.

Bij de graafschapsverkiezingen zijn ongeveer 2300 zetels te verdelen. Bijna 2000 zetels zijn al vergeven. De definitieve uitslagen worden later vandaag verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl