NOS NieuwsAangepast

Brussel geeft Nederland meer tijd

Nederland hoeft niet dit jaar maar pas volgend jaar te voldoen aan de Europese begrotingsregels van een maximaal tekort van 3 procent. Eurocommissaris Olli Rehn heeft dit gezegd op de persconferentie over de lente-ramingen van de Europese Commissie over de economie.

"Het tekort komt boven de 3 procent uit door de nationalisatie van een bank en door macro-economische omstandigheden die ernstiger zijn dan verwacht'', zei Rehn. De Europese Commissie doet daarom de aanbeveling dat de begroting van 2014 wel moet voldoen aan de drie procent. Het jaar uitstel betekent niet dat er volgend jaar geen extra bezuinigingen nodig zijn.

Slechter

Het Nederlandse begrotingstekort zal door de recessie dit jaar niet kleiner worden; het blijft steken op 3,6 procent. De Europese Commissie denkt nieuwe of aanvullende bezuinigings- en hervormingsmaatregelen nodig zijn. Anders zullen de uitgaven in 2014 zelfs nog iets meer zullen stijgen.

De Nederlandse economie kromp in 2012 met 1 procent en dit jaar wordt een krimp voorzien van 0,8 procent. Dat is slechter dan twee maanden geleden nog werd geraamd door het Centraal Planbureau. De verslechtering van de economie betekent dat het nog een hele klus zal worden om de begroting op de rails te houden en het tekort terug te dringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl