NOS NieuwsAangepast

Broos herstel economie NL

Het herstel van de Nederlandse economie zal broos zijn en langzaam gaan, voorspelt de Europese Commissie in haar lente-rapport. De economie heeft dit jaar flink te lijden onder de zwakke binnenlandse vraag en consumptie en onder de onzekerheid bij consumenten.

Het consumentenvertrouwen staat er al maandenlang slecht voor. De consumentenbestedingen lopen terug door de bezuinigingen, het verlies aan koopkracht en dalende vermogens, onder meer door de problemen op de woningmarkt en de dalende huizenprijzen. Pas in de loop van volgend jaar zal daar verbetering in komen, denkt Brussel.

Uitgaven

Het begrotingstekort zal door de recessie dit jaar ook niet kleiner worden. Het blijft dit jaar steken op 3,6 procent. De nationalisatie van SNS Reaal vergrootte het tekort, terwijl aan de andere kant door opbrengst van de 4G-veiling voor mobiele frequenties weer wat geld in het laatje kwam.

De Europese Commissie denkt dat zonder nieuwe of aanvullende bezuinigings- en hervormingsmaatregelen de uitgaven in 2014 zelfs iets sterker zullen stijgen dan er aan geld binnenkomt. Het tekort van 3,6 procent is boven de EU-norm van 3 procent.

Export

De werkloosheid zal in ons land zal volgens de Europese meetmethode dit jaar uitkomen op 6,9 procent en 7,2 procent volgend jaar. Omgerekend naar de methode die het CBS hanteert om de werkloosheid te berekenen, komt dat neer op gemiddeld respectievelijk 8,2 procent en 8,5 procent van de beroepsbevolking die zonder werk zit.

De Nederlandse economie kromp in 2012 al met 1 procent en ook dit jaar is er een krimp zien van 0,8 procent. Dat is slechter dan twee maanden geleden nog werd geraamd door het Centraal Planbureau. Dankzij de export zal de economie in 2014 weer licht groeien met 0,9 procent, denkt de Europese Commissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl