NOS NieuwsAangepast

Werkloosheid in EU blijft groeien

De recessie duurt voort en de werkloosheid in de Europese Unie blijft groeien. Dat maakte eurocommissaris Olli Rehn zojuist bekend bij de presentatie van de economische ramingen voor dit jaar en volgend jaar.

"Gezien de aanhoudende recessie moeten we alles uit de kast halen om de werkloosheidscrisis in Europa te boven te komen", aldus Rehn.

De economie krimpt dit jaar met 0,1 procent in de EU en met 0,4 procent in de eurozone. Deze raming is iets negatiever dan in februari. Toen ging de Europese Commissie er nog van uit dat er in de tweede helft van 2013 een krimp in de eurozone zou zijn van 0,3 procent.

Langzaam

De Nederlandse economie zal dit jaar krimpen met 0,8 procent denkt Brussel. Voor volgend jaar is er een economisch groei voorzien van 0,9 procent. Dat is slechter dan de laatste ramingen van het Centraal Planbureau. Het CPB ging eind februari nog uit van een krimp van 0,5 procent en een groei van 1 procent in 2014.

De werkloosheid in de hele EU stijgt in 2013 tot 11 procent en tot 12 procent in de eurozone. De Europese Commissie heeft berekend dat de werkloosheid in 2014 niet verder zal stijgen, maar ook niet zal afnemen. Dat komt, zegt Rehn, omdat het herstel van de economie langzaam verloopt.

Doorgaan

Zorgen zijn er ook over de sociale cohesie. In lidstaten met zeer hoge aantallen werklozen kan werkloosheid tot sociale onrust leiden, waardoor noodzakelijke hervormingen te lang worden uitgesteld.

De Europese Commissie denkt dat de economische achteruitgang de komende maanden een halt kan worden toegeroepen en de economie daarna langzaam zal aantrekken. Pas volgend jaar zal er sprake zijn van enige groei. De economie heeft nu nog veel last van de uitblijvende consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen.

Voorwaarde bij het herstel van de economie is wel dat de Europese landen doorgaan met hervormen en dat de schuldencrisis niet opnieuw oplaait.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl